A Tour de France Titka

Posted on

Csaknem mindenkinek ismerős a kifejezés vagy hallott már róla: “Tour de France”. Egy kerékpáros verseny, amelyet a világ legbrutálisabb sporteseményei között tartanak nyilván. Valami olyasmi, mintha lefutnánk a maratont – huszonegy egymást követő nap mindegyikén! A megteendő távolság csaknem három és fél ezer kilométer, hegyeken-völgyeken át, néha tengerszinten, máskor csaknem három kilométer magas hegyek között.

Júliusban, amikor a versenyt rendezik, nagyon meleg van Franciaországban. A kanyargós és keskeny aszfaltutak puhák, repedeznek és szinte olvadnak a hőségben. Rajtuk biciklizni rendkívüli erőfeszítést kíván. Itt elesni a kerékpárral, olyan mintha sajtreszelőre pottyanna az ember. A mintegy 170 kerékpárost edzők, orvosok, mechanikusok, hivatalos személyek, biztonságiak és a média képviselőiből álló kaotikus konvoj követi. Ha mindezt kombináljuk a szűk utakkal és a kerékpárosok nagy sebességével, világossá válik, hogy mindez szinte recept a bajra. Gyakoriak a kisebb-nagyobb balesetek és  komoly sérülések.

Az amerikai kerékpározók sokáig uralták a világ legnagyobb kerékpáros küzdelmét. Sőt, “túlzottan” is jól szerepeltek. Olyannyira, hogy a hatóságok már-már zaklatták őket. Állandóan doppingvizsgálatra kellett járniuk. Természetesen, más nemzetbeli társaikhoz hasonlóan ők maguk is sokat estek-keltek – de valahogy reggelre – amikor a verseny orvosa ismét megvizsgálta a sérülteket, valahogy mindíg úgy döntött, hogy az amerikai sportolók folytathatták a küzdelmet. Hogy miért? Mert az előző napon összeszedett sérülésük szinte csodával határos módon javult másnapra. Senki sem értette.

Csak nemrégen derült fény az igazi okokra. Az történt, hogy az amerikai versenyzők minden este úgynevezett földelt lepedőt használtak (azt, amit már Magyarországon is meg lehet rendelni,  www.mezitlabasegeszseg.com). Sőt, nemcsak azon aludtak, de még azzal is takarták be magukat – egy “földelt hálózsák” formájában. Ez minden doppingnál többet ért. Egyrészt sokkal pihentebben ébredtek, mint a többi versenyző (ugy-e ismerős az az érzés, amikor annyira fáradt vagy, hogy nem tudsz elaludni?) Másrészt a kisebb-nagyobb sérüléseik is sokkal gyorsabban gyógyultak.

A mellékelt képek egy ilyen esetnél készültek. A versenyző előtt haladó kísérő autó váratlanul megállt és a kerékpáros beleszaladt – jobb kezével kiütötte az autó hátsó ablakát. Komoly sérülést szenvedettt a karja – látni lehetett a csontot és az inakat a seben keresztül! Néhány öltés a helyi kórházban csak felszínes segítségnek tűnt. A hivatalos versenyorvos is csak csóválta a fejét, s csak a rutin szöveggel reagált  “Majd reggel meglátjuk!”. Nos, reggel csak dermedten állt, mert nem akart hinni a szemének. A seb valóban “gyorsított üzemmódban” nagyot javult. Emberünk megkapta az engedélyt a verseny folytatására és jó teljesítménnyel járult hozzá az amerikai csapat győzelméhez.

Sokáig titokban “maradt” a csodaszer kiléte. Sőt, Európában Ti vagytok az elsők, akik olvasnak erről. Ez hamarosan megváltozik.

Azóta már az USA-ban jó néhány amarikaifutball csapat játékosai, súlyemelők, triatlonisták stb. rendszeresen használják a földelt lepedőt. Előnyei nyilvánvalóak. Jelentős mértékben csökkenti nemcsak a fáradtságot, hanem a fájdalmat és a sportsérülések utáni felépülési időt is.   (A második felvétel alig tizenkét órával készült az első után.)

About JM

Welcome to My Blog!

Egy hozzászólás »

  1. Úgy látom még nem lehet rendelni a http://www.mezitlabasegeszseg.com-on, mert 0 az ára, amit a PayPal nem fogad el. Így a rendelés funkció valójában még nem üzemel. Mikor várható?

    Válasz
  2. De lehet. Ott a lap aljan (“Termekek”) vannak felsorolva a magyarorszagi disztributorok. Oket lehet kontaktolni.

    Válasz

Hozzászólás