RSS csatorna

A Gyógyító Energiákról Általában – 1.Rész

Posted on

Sok ember fordul hozzám hasonló kérdéssel: “Hallottam a reikiről, prana nadiról, gyógyító energiákról. Ezek különböznek egymástól, vagy ugyanarról a dologról van szó? Melyik a jobb?”

Jópár féle megközelítéssel, módszerrel volt alkalmam megismerkedni és a fenti kérdésre, tapasztalataim alapján első lépésként azt szoktam válaszolni, hogy mindegyik egy nagy család tagja, amit úgy hívunk, hogy energia medicina. Nagyon sokféle energia gyógyító módszer létezik és mindegyikük hasznos lehet. Ha technikai szempontból nézzük (azt, hogy a gyógyító mit is csinál) két fő kategóriát tudunk megkülönböztetni.

Az első az un. Csí-alapú  (másképpen kí, prána, életerő) energia gyógyítás, amikor is a test bioenergetikai mezejére próbálunk hatással lenni.  Mindenki hallott már az auráról és arról, hogy minden élőlényt egy “vékonyabb-vastagabb” energiamező (az aura) vesz körül.  Ha egy problémával, betegséggel találkozunk az tulajdonképpen nem más, mint a bioenergia mezőnkben keletkezett diszturbancia, zavar. Egy Csí-alapú metódust alkalmazó gyógyító célja, hogy ezt a zavart megszüntesse és elősegítse a szervezet öngyógyító folyamatainak beindulását.  A tényleges módszereket további két alcsoportba tudjuk besorolni attól függően, hogy a csakrák illetve a meridiánok kezelésére helyezzük-e a hangsúlyt?

Általában hét fő csakrát említenek a szakirodalomban, mint a testünk elsődleges energiaközpontjait. Amikor a csakrák közül akár egy, akár több képtelen ellátni funkcióját mert blokkolva van az energia áramlás vagy működésük nincs összhangban, diszkomfortot érezhetünk. A csakra-alapú kezelések lényege, hogy energiát küldünk a blokkok feloldására, amely elősegíti az energiaáramlás normalizálását. Az ide tartozó modalitások közül a Reiki, a Qigong, a Quantum Touch, az Emotrance, a Cranio Sacral Therapy, a Therapeutic Touch, a Healing Touch a legismertebbek. Mindegyikük alkalmas a test energiaegyensúlyának a helyreállítására. Bár vannak közös vonásaik, a végeredményt külön utakon érik el.

A meridián alapú megközelítés szerint testünk energia meridiánjaira fókuszálunk, nem a csakrákra. A fő cél az energiaáramlást gátló blokkok eltávolítása és ezáltal a gyógyulás meggyorsítása. Úgy is elképzelhetjük, mintha a meridiánok folyók lennének, a blokkok pedig a mederben levő nagy szikladarabok, amelyek a víz folyását lelassítják, megnehezítik. Jópár metodika a sok ezer éves akupunktúra tudományán alapul és általában nagyobb mértékben technikai jellegű, mint a csakrák esetében. Legjobban ismert módszerek közé tartozik (természetesen magán az akupunktúrán kívül) at EFT (Emotional Freedeom Technique), Touch for Health. Sok esetben jól alkalmazhatóak félelem, stressz és hasonló problémák leküzdésére.

Függetlenül attól, hogy a gyógyító csakra- vagy meridián-alapú megközelítést alkalmaz, a cél azonos: viszzaállítani a test energiarendszerének egyensúlyát. Gyakran a fájdalom és az emocionális stressz kiküszöbölése révén a szervezet természetes öngyógyító folyamatai nemcsak beindulnak, hanem fel is erősödnek.

Reklámok

About JM

Welcome to My Blog!

One response »

  1. köszönjük végre valaki el tudta érthetően , és röviden mondani miről is van szó az energiával való gyógyítással.Hogy hogy is működik

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: